Νέα πρόκληση στις Οινούσες και την Παναγιά: Χαμηλές πτήσεις από τουρκικό αεροσκάφος
Χαμηλές πτήσεις πάνω από τις Οινούσες και τη νησίδα Παναγιά, ανά τρία λεπτά, πραγματοποίησε χθες τουρκικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235.
Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, το CN-235 πέταξε πάνω από τις Οινούσες στα 1.500 πόδια στις 10:53 το πρωί, 3 λεπτά μετά πέταξε στα 700 πόδια και στις 11 στα 600 πόδια. Τέσσερα λεπτά αργότερα πέταξε πάνω από την Παναγιά -ανατολικά των Οινουσών- στα 200 πόδια μόλις.
Το τουρκικό CN-235 εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης. Καταγράφηκαν 4 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, που εξελίχθηκαν σε 15 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στο κεντρικό Αιγαίο. Οι 4 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου ήταν οι πτήσεις πάνω από τις Οινούσες και την Παναγιά.
Το τουρκικό αεροσκάφος αναγνωρίσθηκε και αναχαιτίσθηκε.
ΑΠΕ-ΜΠΕ  Αθήνα, Greece
Βίντεο ντοκουμέντο από το επεισόδιο με τους Τούρκους στις Οινούσσες
Ένα βίντεο-ντοκουμέντο, όπου καταγράφεται καρέ καρέ το πρωτοφανές περιστατικό με το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής, που πλησίασε το ελληνικό αλιευτικό, ανοικτά των Οινουσσών, απειλώντας να συλλάβει τον ψαρά, φέρνει στο φως της δημοσιότητας το Mega.
Όπως φαίνεται στο βίντεο, η τουρκική ακταιωρός πλησίασε σε απόσταση δύο μέτρων το ελληνικό σκάφος, που κινείτο σε ελληνικά χωρικά ύδατα, και ζήτησε από τον αλιέα να αποχωρήσει, γιατί σύμφωνα με τους Τούρκους βρισκόταν σε τουρκικά χωρικά ύδατα.
Στο σημείο μετέβη η κανονιοφόρος Κραταιός του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, που κάλεσε το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής να απομακρυνθεί, κάτι που συνέβη μετά από δύο ολόκληρες ώρες.
Το δραματικό περιστατικό περιέγραψε με ακρίβεια, αλλά και ψυχραιμία στο Mega ο Στέφανος Δημίδης, ο ψαράς που απείλησαν να συλλάβουν οι Τούρκοι. Όπως ανέφερε, το ελληνικό αλιευτικό βρισκόταν στα ελληνικά χωρικά ύδατα και η τουρκική ακταιωρός του έκοψε την πορεία για να το σταματήσει.
“Μας έκαναν νοήματα να φύγουμε. Ήταν δίπλα μας, τη δεύτερη φορά ήρθε στα δύο μέτρα, κόντευα να το εμβολίσω”, σημείωσε ο κ. Δημίδης.
Τα όσα διαδραματίστηκαν το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής ανοικτά των Οινουσσών κατέγραψε πλοίο της νατοϊκής συμμαχίας, που βρισκόταν στην περιοχή, και το οποίο δεν παρενέβη. Ωστόσο στο Πεντάγωνο θεωρούν ότι οι επιτελείς του ΝΑΤΟ στην έδρα της συμμαχίας ενημερώθηκαν από την πρώτη στιγμή.
Νωρίτερα, πάλι στην ίδια περιοχή, τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη πέταξαν μόλις 70 μέτρα πάνω από τις Οινούσσες και τη νησίδα Κάτω Παναγιά. Πρόκειται για το έκτο επεισόδιο μέσα σε 15 μέρες, που προκαλούν οι Τούρκοι στο νησί.
Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στο υπουργείο Εξωτερικών μελετούν σειρά κατευθυνόμενων δημοσιευμάτων στον τουρκικό τύπο το τελευταίο διάστημα, όπου αναφέρεται ότι 16 ελληνικά νησιά και βραχονησίδες ανήκουν στην Τουρκία και αποκαλούνται με τουρκικά τοπωνύμια.
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου, έγινε εκτενής συζήτηση για την τουρκική προκλητικότητα και αποφασίστηκε να συνεχιστεί η τακτική των αναχαιτίσεων για οποιαδήποτε παραβίαση τουρκικών μαχητικών. Αποφασίστηκε ταυτόχρονα να επικρατήσει ψυχραιμία, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος ατυχήματος ή ακόμη και θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο.
http://mignatiou.com/2016/04/sovaro-episodio-sto-egeo-klimakonoun-i-tourki-apilisan-ellina-psara/
mignatiou.com
loading...
 
Top