Eκλογές «βλέπει» και η Wall Street Journal η οποία χαρακτηρίζει ως απρόβλεπτο παράγοντα τον Αλέξη Τσίπρα και θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να περάσει στην αντιπολίτευση και να αφήσει τη Νέα Δημοκρατία αντιμέτωπη με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
το οποίο και θα την «κάψει» μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα στην ουσία αναπαράγντας την πολιτική ανάλυση του pronews.gr

Η εφημεριδα θέτει 4 ερωτήσεις ως προς τη νέα εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις και φυσικά δίνει μόνη της και τις απαντήσεις

- Είναι ένα déjà vu, ξανά! Τι αφορά o τελευταίος καβγάς;

Το ΔΝΤ έχει χάσει την υπομονή του με τα «τεντωμένα» μαθηματικά του ελληνικού προγράμματος. Αρνείται να δανείσει στην Ελλάδα περισσότερα χρήματα, αν η χώρα δεν εφαρμόσει επιπλέον λιτότητα για να εγγυηθεί υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα ή διαφορετικά αν οι χώρες της ευρωζώνης δεν διαγράψουν μεγάλο μέρος από το χρέος που έχει η Ελλάδα απέναντί τους.

Ο οργισμένος Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κρατά σκληρή γραμμή ενάντια σε οποιαδήποτε ελάφρυνση-απομείωση χρέους. Οπότε, το ΔΝΤ, με την ενθάρρυνση της Γερμανίας, ακολουθεί σκληρή γραμμή υπέρ νέων περικοπών της Ελλάδας (δηλαδή επειδή η Γερμανία αρνείται την διαγραφή χρέους και οι δύο μαζί προτιμούν περαιτέρω «αιμοραγία» των Ελλήνων πολιτών).

Το ΔΝΤ έχει πεισθεί ότι τα προηγούμενα μέτρα λιτότητας που έχουν συμφωνηθεί στην διαπραγμάτευση θα αφήσουν την Ελλάδα κατά 2% μακριά από τον συμφωνημένο στόχο- πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Οπότε, το ΔΝΤ θέλει η Ελλάδα να εγγυηθεί τώρα ότι θα εφαρμόσει αυτόματα περικοπές της τάξεως του 2% του ΑΕΠ αν χάσει αυτόν τον στόχο. Το «τσεκούρι» θα πέσει στις συντάξεις, τους μισθούς του δημοσίου και τις φορολογικές εξαιρέσεις, γιατί κατά την άποψη του ΔΝΤ όλες οι υπόλοιπες δαπάνες της Ελλάδας έχουν ήδη περικοπεί σε μεγάλο βαθμό και οι φορολογικοί συντελεστές είναι ήδη πολύ υψηλοί.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι αμετάπειστος ότι η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων είναι πολιτικά και νομικά αδύνατη. Οι συμβιβαστικές προτάσεις του μέχρι τώρα δεν είναι συγκεκριμένες, ή αρκετά «άμεσες» για το ΔΝΤ. Ο κ. Τσακαλώτος έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τους δανειστές ότι θα παραιτηθεί παρά θα ενδώσει, σύμφωνα με ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στο παιχνίδι της διαπραγμάτευσης.

- Μπορεί κάποιος να πετύχει μια συμφωνία;

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ προσπαθούν. Η Κομισιόν πιέζει το ΔΝΤ να υποχωρήσει και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ συγκάλεσε Eurogroup για τις 9 Μαΐου. Σε αυτή τη συνάντηση θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης και η ελάφρυνση χρέους. Ομως, αυτή η διαπραγμάτευση χρειάζεται πρώτα σαφήνεια ως προς τον ελληνικό προϋπολογισμό. Ετσι, η 9η Μαΐου αποτελεί και μια τελική προθεσμία για έναν συμβιβασμό Αθήνας-ΔΝΤ

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι μία δέσμευσης ή μια κάποια φόρμουλα που θα μορφοποιεί το 2% των προληπτικών μέτρων μπορούν να είναι αρκετά για το ΔΝΤ και επαρκώς να εμφανιστούν αυτά αρκετά μαλακά για την Αθήνα. Αλλά δεν ξέρουν το πώς θα γίνει αυτό.

- Ποιες είναι οι πιθανές λύσεις;

Ενας από τους τρεις πρέπει να υποχωρήσει. Το ΔΝΤ θα μπορούσε να δεχθεί την ελληνική πρόταση για την περικοπή όλων των δημόσιων δαπανών σε περίπτωση που ο προϋπολογισμός είναι εκτός στόχου, χωρίς να απαριθμούνται συγκεκριμένες περικοπές για πολιτικά ευαίσθητα θέματα, όπως οι συντάξεις.

Ομως, αυτός ο συμβιβασμός θα είναι μεγάλος για το ΔΝΤ, που πιστεύει ότι ήδη έχει συμβιβαστεί πάρα πολύ τόσο με την Ελλάδα όσο και με τη Γερμανία.

Το Ταμείο δεν πιέζεται ιδιαίτερα για να υπάρξει συμφωνία. Πολλοί αξιωματούχοι του θα ανακουφίζονταν αν δεν έπρεπε πλέον να μετέχουν στο ελληνικό πρόγραμμα. Δεν ήταν ευχάριστη εμπειρία αυτό (αυτό είναι πολύ άσχημο για την ελληνική πλευρά καθώς δεν μπορεί να ασκήσει πίεση στο Ταμείο).

Η Γερμανία θα μπορούσε να στηρίξει τη συμβιβαστική προσφορά της Ελλάδας και να χάσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Ομως η Ανγκελα Μέρκελ επί έξι χρόνια λέει στο κοινοβούλιό της και τους Γερμανούς ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι αξιόπιστο μόνο αν μετέχει το Ταμείο.

Το Βερολίνο δεν εμπιστεύεται την Κομισιόν για να επιβάλλει την αυστηρότητα του προγράμματος.

Η Μέρκελ θέλει να αποφύγει το Grexit, εξαιτίας των απρόβλεπτων οικονομικών και πολιτικών επιπτώσεών του. Ο Β.Σόιμπλε δεν νοιάζεται τόσο. Εδώ και καιρό πιστεύει ότι οι Ελληνες πολιτικοί δεν είναι κατάλληλοι για να διαχειριστούν μια συμμετοχή σε ένα αυστηρό ευρώ.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να υποχωρήσει στις απαιτήσεις του ΔΝΤ, με συνέπειες για τον κ. Τσακαλώτο και τον Αλέξη Τσίπρα. Η Ελλάδα είναι υπό πίεση για την επίτευξη συμφωνίας. Η βοήθεια από το πρόγραμμα έχει «παγώσει» και η χώρα «καίει» τα χαμηλά ταμειακά αποθέματά της. Η κυβέρνηση μπορεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις τον Μάιο, αλλά όχι τον Ιούνιο, λένε Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

- Οπότε το πιθανό αποτέλεσμα είναι να υποχωρήσει η Ελλάδα;

Ο απρόβλεπτος παράγοντας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ηγέτης του, Αλέξης Τσίπρας. Πολλοί πολιτικοί και παρατηρητές στην Αθήνα λένε ότι οι όροι του ΔΝΤ δεν θα «άντεχαν» μία ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, όπου η κυβέρνηση έχει πλειοψηφία μόλις τριών εδρών.

Αντί να χάσει την υποστήριξη των βουλευτών του, ο κ. Τσίπρας μπορεί να διαλέξει τις πρόωρες εκλογές, οι οποίες θα έστελναν τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση σύμφωνα με δημοσκοπήσεις. Μετά, η ΝΔ θα έπρεπε να αντιμετωπίσει το ΔΝΤ, τις απαιτήσεις του οποίου επίσης απορρίπτει.

Ο κ. Τσακαλώτος λέει στο ΔΝΤ ότι καμία εκλεγμένη κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει αυτό που ζητά το Ταμείο, σύμφωνα με πηγές από τη διαπραγμάτευση. Σύντομα θα μάθουμε αν έχει δίκιο.


του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
loading...
 
Top