Η ανάπτυξη συνδέεται με το προσφυγικό και την ενσωμάτωση των προσφύγων εκτίμησε η Κριστίν Λαγκάρντ. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ έστειλε μήνυμα στις χώρες πως αν δώσουν δουλειά σε πρόσφυγες τότε θα… γνωρίσουν και την ανάπτυξη.


Για τις χώρες που μπορούν να ενσωματώσουν πρόσφυγες στο εργατικό τους δυναμικό, η εισροή μπορεί να ωθήσει τις προοπτικές ανάπτυξης, τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια συζήτησης για το προσφυγικό στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Ταμείου στην Ουάσινγκτον.

Οι χώρες που είναι πιο ανοιχτές στην ιδέα της παραχώρησης αδειών εργασίας, όπως η Γερμανία και η Σουηδία, θα μπορούσαν να δουν τα ποσοστά ανάπτυξής των να αυξάνουν κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες, εκτίνησε. «Σε μια περιοχή του κόσμου όπου η ανάπτυξη είναι 1,5% κατά μέσον όρο, έ, το 0,2% αξίζει να εξεταστεί», είπε η Λαγκάρντ.

Παράλληλα, η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε ότι οι προσπάθειες εξεύρεσης λύσης για τους πρόσφυγες από εμπόλεμες χώρες της Μέσης Ανατολής και Νότιας Αφρικής απαιτούν «μεγαλύτερη, τολμηρότερη και ευρύτερη προσέγγιση». Όπως είπε τα μεγέθη της χρηματοδότησης και τα επίπεδα κυβερνητικής υποστήριξης χρειάζεται να είναι «μεγαλύτερα από αυτά που νομίζουν (μερικοί) αυτή τη στιγμή».

«Είναι μεγάλη ανθρωπιστική κρίση, η οποία απαιτεί, κατά τη γνώμη μας, στο ΔΝΤ, συλλογική και μαζική δράση», εξήγησε η Λαγκάρντ, προσθέτοντας: «αυτή η ανθρωπιστική κρίση είναι τεράστιου μεγέθους. Απαιτεί μια προσέγγιση που είναι μεγαλύτερη, τολμηρότερη και ευρύτερη».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ δεν έδωσε λεπτομέρειες για το μέγεθος της επιπλέον χρηματοδότησης που απαιτείται. Τον Ιανουάριο, το ΔΝΤ εκτίμησε ότι, για της χώρες της Ευρώπης, τα οι δημοσιονομικές δαπάνες για τους αιτούντες άσυλο θα μπορούσαν να ανέλθουν σχεδόν στο 0,2% του ΑΕΠ το 2016, από 0,08% που ήταν το 2014.

Ανέφερε έρευνες της ΔΝΤ που έδειχναν ότι η μακροπρόθεσμη ετήσια ανάπτυξη του ΑΕΠ θα μπορούσε να ανέβει κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες, κατά μέσον όρο, στην Ευρώπη.


http://www.ksipnistere.com/2016/04/to_33.html
loading...
 
Top