Μικρόσωµα ή µεγαλόσωµα, χνουδωτά ή φτερωτά, παιχνιδιάρικα ή νωχελικά, όπως κι αν είναι τα ζωάκια µας, τα αγαπάµε. Τι γίνεται όµως όταν συγγενείς, φίλοι και λοιποί «ελαφρώς» οπισθοδροµικοί µας παρακινούν να...
τα αποχωριστούµε κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης; Έχουν δίκιο ή µήπως πρόκειται για µια ακόµη υπερβολή;

Η αντίληψη ότι εγκυµοσύνη και κατοικίδιο δεν πάνε µαζί είναι ευρέως διαδεδοµένη, σε τέτοιο βαθµό, ώστε πολλές γυναίκες αναγκάζονται να στερηθούν το αγαπηµένο τους ζωάκι. Στην πραγµατικότητα, όµως, οι κίνδυνοι είναι πολύ λίγοι και µπορούν να αποφευχθούν µε απλά µέτρα προφύλαξης. Ποια είναι αυτά και από τι µας προστατεύουν πραγµατικά;

Η εγκυµοσύνη είναι µια περίοδος γεµάτη αλλαγές, προσδοκίες, αλλά και ανησυχίες για την έγκυο και τους οικείους της. Η µέλλουσα µητέρα επανεξετάζει έναν προς έναν, όλους τους παράγοντες που µπορούν να βλάψουν ή να ωφελήσουν την ίδια ή το µωρό της. Έτσι, ανάµεσα σε άλλα, µπορεί να σκεφτεί -και δικαίως- κατά πόσο είναι σωστό να συνεχίσει να ζει µε το κατοικίδιό της. Συνήθως, ο περίγυρος πιέζει για την αποµάκρυνση του ζώου, όχι µόνο κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης αλλά και για κάποιο διάστηµα µετά από αυτήν, ώστε να προφυλαχθεί το νεογνό από τα υποτιθέµενα µικρόβια, κάτι στο οποίο αρκετές φορές συναινούν και ορισµένοι γιατροί της «παλιάς σχολής».

Η αλήθεια είναι υπάρχουν µολυσµατικοί παράγοντες οι οποίοι είναι δυνατόν να µεταδοθούν από τα κατοικίδια στον άνθρωπο, ελάχιστοι όµως από αυτούς οδηγούν σε σοβαρές λοιµώξεις και ακόµη λιγότεροι µπορούν να βλάψουν το έµβρυο. Οι ειδικοί ωστόσο συµφωνούν ότι, καθώς οι περισσότερες µολύνσεις µπορούν να αποφευχθούν µε απλά καθηµερινά µέτρα υγιεινής, η κατανόηση του τρόπου µετάδοσης και η ενηµέρωση για την πρόληψή τους είναι απαραίτητες.

«Οι υπερβολές δεν βοηθούν ούτε το κατοικίδιο ούτε τη µέλλουσα µαµά»

«Ένα επαρκώς εµβολιασµένο και αποπαρασιτωµένο ζωάκι δεν αποτελεί για κανένα λόγο κίνδυνο, ούτε για τη µητέρα, αλλά ούτε και για το έµβρυο. Το πιο σηµαντικό λοιπόν είναι να τηρούνται οι απαραίτητοι κανόνες υγιεινής χωρίς υπερβολές και να προετοιµάζεται ψυχολογικά το ζώο για την άφιξη του νέου µέλους.

Όσον αφορά στους σκύλους, ένα σκυλάκι που έχει κάνει τα απαραίτητα εµβόλια, είναι καθαρό και µαθηµένο να µην λερώνει µέσα στο σπίτι δεν πρέπει σε καµία περίπτωση να θεωρηθεί απειλή. Το ίδιο ισχύει και για ένα κουτάβι, το οποίο ολοκληρώνει το πρώτο εµβολιακό του πρόγραµµα µέσα σε 8 εβδοµάδες από τη γέννησή του. Μέχρι να παρέλθει το διάστηµα αυτό, είναι το ίδιο από µόνο του ευάλωτο σε µολύνσεις και λοιµώξεις. Έτσι και αλλιώς, επειδή από τη φύση τους οι σκύλοι είναι προστατευτικοί, ιδίως µάλιστα οι µεγαλόσωµοι, µόνο συντροφιά και ηρεµία µπορούν να προσφέρουν στην έγκυο γυναίκα.

Όσον αφορά στις γάτες, που πολλοί θεωρούν ότι αποτελούν “κινητή µονάδα µικροβίων”, πρακτικά, το µόνο παράσιτο που µπορεί µολύνοντας τη µητέρα να βλάψει το έµβρυο είναι το Toxoplasma gondii. Όµως και σε αυτή την περίπτωση, τα ποσοστά εγκύων που προσβάλλονται από τοξόπλασµα είναι σχεδόν µηδαµινά, όταν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής. Μια εµβολιασµένη γάτα που παραµένει καθαρή και βρίσκεται εντός σπιτιού είναι πρακτικά αδύνατον να µας βλάψει. Ο βασικότερος κανόνας προστασίας είναι ωστόσο η τακτική αλλαγή της άµµου, φορώντας γάντια. Πρέπει να ακολουθεί καλό πλύσιµο των χεριών.

Τις πιο πολλές φορές, τόσο η τοξοπλάσµωση, όσο και η σαλµονέλα που µπορεί να προέλθει από τα ερπετά ή τις χελώνες, οφείλονται σε ατελώς µαγειρεµένα ή ελλιπώς πλυµένα τρόφιµα. Συνεπώς, είναι σηµαντικό να µαγειρεύουµε καλά τα κρέατα και τα ψάρια, να πλένουµε σωστά σαλάτες και φρούτα και να κρατάµε καθαρό και εµβολιασµένο το ζωάκι µας. Με αυτές τις απλές ενέργειες, η ασφάλεια τόσο της µητέρας και του εµβρύου, όσο και του ζώου, είναι δεδοµένη.

Αυτό βέβαια δεν σηµαίνει ότι είναι ενδεδειγµένη η συνεχής χρήση απολυµαντικών, όπως η προσφιλής στις Ελληνίδες νοικοκυρές χλωρίνη.

Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάµε πως τα κατοικίδια είναι παράγοντας ισορροπίας σε µια οικογένεια, αφού εκτονώνουν το άγχος και λειτουργούν ως φίλος για τα µικρά παιδιά».

Κελεµπέκογλου Αλέξανδρος, Κτηνίατρος

«Κίνδυνος υπάρχει μόνο αν δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής»

«Είναι αλήθεια πως στο παρελθόν, λόγω κακής πληροφόρησης πολλοί γιατροί θεωρούσαν τα κατοικίδια “εχθρό” της µέλλουσας µητέρας και του εµβρύου. Σήµερα γνωρίζουµε πως αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγµατικότητα. Οι σοβαρές λοιµώξεις που µπορεί να προκληθούν από µόλυνση µέσω ενός µικρού ζώου είναι ελάχιστες, ακόµη και οι πιθανότητες είναι ελάχιστες, φτάνει να είµαστε προσεκτικοί.

Με τα σκυλάκια, για παράδειγµα, το µόνο που πρέπει να προσέχουµε, αν και εφόσον είναι εµβολιασµένα και αποπαρασιτωµένα, είναι τα λεγόµενα «µηχανικά ατυχήµατα», δηλαδή ατυχήµατα που µπορεί να προκληθούν από έναν µεγαλόσωµο σκύλο, στην προσπάθειά του να «παίξει» µε την έγκυο γυναίκα. Μαθαίνοντας στον σκύλο µας να µην κάνει αδέξιες κινήσεις, εκπαιδεύεται και για το νέο µέλος της οικογένειας.

Η αλήθεια είναι πως οι γάτες είναι λίγο πιο “επίφοβες”, εξαιτίας της πιθανότητας που υπάρχει, η έγκυος να κολλήσει το λεγόµενο τοξόπλασµα. Η γάτα µολύνεται µέσω της κατανάλωσης ωµού κρέατος µε ωοκύστεις.

Αυτό κυρίως συµβαίνει στις γάτες που ζουν και τρέφονται εκτός σπιτιού µε τρωκτικά και µε ωµά αποφάγια. Η γάτα µολύνεται συνήθως σε µικρή ηλικία και αποκτά ανοσία. Είναι συνεπώς απίθανο να ξαναµολυνθεί ως ενήλικη γάτα. Το ίδιο µπορεί να έχει συµβεί και µε την ίδια τη γυναίκα πριν την εγκυµοσύνη, άρα και η ίδια να µην διατρέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο. Αυτό, µπορεί να ελεγχθεί µε µια απλή εξέταση αίµατος.

Είναι σηµαντικό να γνωρίζουµε ότι οι ωοκύστεις στα κόπρανα γίνονται µολυσµατικές 1-5 µέρες µετά. Αν, λοιπόν, η άµµος υγιεινής αλλάζεται συχνά, ο κίνδυνος µόλυνσης ελαχιστοποιείται.

Το παν είναι η καθαριότητα και η υγιεινή. Συχνός καθαρισµός και αλλαγή της άµµου και χρήση γαντιών προστατεύουν την έγκυο γυναίκα. Το ίδιο ισχύει και για τον καθαρισµό του κλουβιού ενός οικόσιτου πτηνού.

Στο εξωτερικό, και ακόµα λιγότερο στην Ελλάδα, πολλά σπίτια έχουν ως κατοικίδια ερπετά όπως φίδια και ιγκουάνα, τα οποία αν δεν προσέξουµε, µπορεί να µεταφέρουν µέσω των περιττωµάτων τους µικρόβια σαλµονέλας. Για τα ερπετά, καλό είναι να καθαρίζουµε τον χώρο που τα έχουµε πολύ καλά και πάλι φορώντας γάντια και σε καµία περίπτωση να µην γίνεται ο καθαρισµός αυτός στην κουζίνα.

Τέλος, οι µέλλουσες µητέρες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα κρέατα, τα πουλερικά και τα ψάρια που καταναλώνουν πρέπει να είναι καλοψηµένα και τα φρούτα και τα λαχανικά επιµελώς πλυµένα. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η µεταφορά µικροβίων στο φαγητό, που αποτελεί κύρια εστία αναπαραγωγής και µετάδοσης των µικροβίων».

Ιωάννης Βασιλόπουλος, Μαιευτήρας – Χειρουργός- Γυναικολόγος

«Ευτυχώς που δεν ενέδωσα στις πιέσεις να αποχωριστώ τα σκυλάκια µου»

«Και τα δύο σκυλάκια µου τα είχα και πριν κάνω τον γιο και την κόρη µου. Κατά τη διάρκεια της πρώτης µου εγκυµοσύνης, οι γονείς και ο σύζυγός µου µε «πίεζαν» να τα αποχωριστώ. Ευτυχώς δεν ενέδωσα. Ο γυναικολόγος που µε παρακολουθούσε µε ενηµέρωσε για το τι έπρεπε να προσέχω και πώς να προστατευθώ και ο κτηνίατρος µού είπε πώς να τα φροντίζω. Τους έκανα όλες τις απαραίτητες εξετάσεις και τα εµβόλια κι έτσι ήµουν σίγουρη.

Είναι αλήθεια πως εµείς οι Έλληνες είµαστε λίγο υπερβολικοί µε τις χλωρίνες, τα αντισηπτικά και τα απολυµαντικά, χωρίς να καταλαβαίνουµε πολλές φορές πως οι κίνδυνοι που διατρέχουµε και εµείς αλλά και τα παιδιά µας από τις χηµικές ουσίες που περιέχονται σε αυτά είναι πολύ µεγαλύτεροι από τα «µικρόβια» ενός σκύλου ή µιας γάτας.

Τελικά, αυτό που διαπίστωσα και που νοµίζω πως πρέπει να γνωρίζουν όλες οι γυναίκες που περιµένουν παιδί, είναι πως η υγιεινή τόσο η δική µας, όσο και του ζώου µας, είναι το παν. Σήµερα, και τα σκυλάκια µου αλλά και τα παιδιά µου συµβιώνουν αρµονικά και παίζουν όλη µέρα µαζί, κάτι που µε χαροποιεί ιδιαίτερα όταν το βλέπω».

Νίκη, 43 ετών, µητέρα 2 παιδιών και 2 σκυλιών

Προετοιµάστε το κατοικίδιο για τον ερχοµό του νέου µέλους

Η εγκυµοσύνη είναι µια περίοδος χαράς και προσµονής αλλά και µεγάλων αλλαγών για όλα τα µέλη µιας οικογένειας συµπεριλαµβανοµένων και των… τετράποδων. Είναι σηµαντικό κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης το ζευγάρι να προετοιµάσει ψυχολογικά το κατοικίδιο για τον ερχοµό του νέου µέλους και να θέσει µε ηρεµία και ψυχραιµία τα νέα όρια και τους νέους κανόνες που θα πρέπει να ισχύσουν για την αρµονική συµβίωση όλων µέσα στο σπίτι.

Αν, για παράδειγµα, ο σκύλος µιας οικογένειας είναι ζωηρός στο παιχνίδι ή ιδιαίτερα ενεργητικός, η εγκυµοσύνη είναι η κατάλληλη περίοδος να τεθούν µε ηρεµία νέα όρια ως προς τον τρόπο που επιθυµούµε να παίζουµε µε τον σκύλο µας. Με αυτόν τον τρόπο, µία έγκυος αποφεύγει τυχόν επικίνδυνα ατυχήµατα ενώ ο σκύλος έχει τον χρόνο και την ευκαιρία να µάθει να παίζει µε τους νέους κανόνες, να δέχεται το λιγότερο ενεργητικό παιχνίδι και να είναι πιο ήρεµος παρουσία της εγκύου.

Επιπλέον, είναι σηµαντικό να προετοιµάσουµε το κατοικίδιο για τις αλλαγές που θα επέλθουν στη ζωή του µε την άφιξη του νέου µέλους. Το κλάµα, οι απότοµες κινήσεις ενός µωρού, η αλλαγή του προγράµµατος της οικογένειας, τα διάσπαρτα παιχνίδια στο πάτωµα που δεν του ανήκουν µπορούν να αναστατώσουν ένα κατοικίδιο. Αντί να φωνάζουµε διαρκώς στο κατοικίδιο µας, είναι προτιµότερο να του υποδείξουµε τι επιτρέπεται και τι όχι και να διαχειριστούµε τον χώρο έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουµε τις δυσκολίες.

Αρχίστε να φέρνετε το κατοικίδιο σε επαφή µε εγκύους, βρέφη και παιδιά όλων των ηλικιών. Αφήστε το να συµµετέχει στη χαρά σας και επιτρέψτε του να εξοικειωθεί µε την προίκα του µωρού. Αφήστε το να τη µυρίσει και να καταλάβει πως είναι κάτι νέο στο χώρο. Αρχίστε να του µαθαίνετε πως ό,τι βρίσκεται στο πάτωµα δεν του ανήκει και δεν είναι παιχνίδι. Προετοιµάστε τον µε ήχους µωρού αρκεί να είναι χαµηλής έντασης και συχνότητας (π.χ. κλάµα, γέλιο κ.λπ.). Τέλος, αν ασχολείστε αρκετές ώρες την ηµέρα µε το κατοικίδιό σας αρχίστε να τις ελαττώνετε σταδιακά και µε ευχάριστο τρόπο, ώστε το κατοικίδιο να έχει την ευκαιρία να «απεξαρτηθεί» οµαλά (π.χ. αφήστε το για ένα σαββατοκύριακο σε κάποιο φιλικό σπίτι ή ξενοδοχείο για κατοικίδια, ελαττώστε τις καθηµερινές µεγάλες βόλτες ή τη συνεχή ενασχόληση µαζί του µέσα στο σπίτι).

Γενικά, να θυµάστε ότι, όπως και εσείς, έτσι και το κατοικίδιό σας έχει την προσωπικότητά του και χρειάζεται χρόνο να διαχειριστεί την αλλαγή. Επιπλέον, εσείς γνωρίζετε γιατί αλλάζετε ενώ αυτό όχι. Συνεπώς, βοηθήστε το να καταλάβει και µη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός θετικού εκπαιδευτή που θα σας καθοδηγήσει σωστά και µε ασφάλεια να προετοιµάσετε το κατοικίδιό σας αλλά και να διορθώσετε τυχόν προβληµατικές συµπεριφορές.

Τέλος, το σηµαντικότερο, στην περίοδο της εγκυµοσύνης, είναι να µην ξεχνάτε να απολαµβάνετε τη συντροφιά του αγαπηµένου σας φίλου. Θα σας κάνει µόνο καλό.
Πηγη tromaktiko
loading...
 
Top