tsipras_dimopsifisma1
Παρεκλήθη να μην ανακοινώσει την απόφασή της πριν το δημοψήφισμα της Μ.Βρετανίας.
Στην Ευρώπη τα μεγάλα κεφάλια τρέμουν και το δείχνουν.Τρέμουν την απανωτή έμπρακτη αμφισβήτηση του ευρώ. Μέχρι προχθές ο Μάρτιν Σουλτς προειδοποιούσε ότι η ΕΕ κινδυνεύει να καταρρεύσει, γιατι δεν είναι πια λειτουργική και γιατί οι ευρωφοβικοί αυξάνονται με σταθερούς ρυθμούς.
«Χαστούκι» στην ΕΕ και από Ολλανδία
Ήδη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ολλανδία,στο οποίο υπερίσχυσε ποσοστό κατά της Συνθήκης της ΕΕ με την Ουκρανία με 61,1% να λένε όχι και 38,1% να στηρίζουν τη συμφωνία, αποτέλεσε ένα ηχηρό χαστούκι στους πολιτικούς και τις ισχυρές δυνάμεις στην ΕΕ.«Αν οι ευρωπαϊκές αποφάσεις γίνονται όλο και περισσότερο αντικείμενο εθνικών δημοψηφισμάτων, η ΕΕ τελικά δε θα είναι ικανή να δράσει», ανέφερε ο Jo Leinen, Γερμανός σοσιαλιστής, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου., ενώ η Μαρίν Λεπέν, η ηγέτιδα του γαλλικού Εθνικού Μετώπου, χαρακτήρισε το δημοψήφισμα «ένα ακόμη βήμα προς την Ευρώπη των εθνών».
Το Brexit ειναι εδώ
«Πολύ πραγματική» είναι η πιθανότητα να ψηφίσουν οι Βρετανοί υπέρ του Brexit εκτίμησε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μόρις Όμπστφελντ προειδοποιώντας ότι τέτοιο ενδεχόμενο θα προκαλούσε «σοβαρά προβλήματα» και εξέφρασε τη γενικότερη ανησυχία του για την αποσάθρωση της ομοφωνίας στην Ευρώπη και την άνοδο των εθνικισμών.
Ο Όμπστφελντ υποστήριξε ότι η προσφυγική κρίση στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με τις τρομοκρατικές επιθέσεις των ακραίων ισλαμιστών, οδήγησαν σε μια «πλημμυρίδα εσωστρεφούς εθνικισμού» στην ήπειρο.
«Μια εκδήλωση του εντεινόμενου εθνικισμού είναι η πολύ πραγματική πιθανότητα της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση» γεγονός που θα αποδειχθεί επιζήμιο για μια σειρά εμπορικών και οικονομικών συνεργασιών, είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την παρουσίαση των προβλέψεων του διεθνούς οικονομικού οργανισμού για την παγκόσμια οικονομία.
Το Brexit θα οδηγούσε επίσης σε «μακρές διαπραγματεύσεις» προκειμένου να βρεθεί ένα νέο μοντέλο συνεργασίας αλλά και σε «μια παρατεταμένη περίοδο αυξανόμενης αβεβαιότητας που θα μπορούσε να επιβαρύνει την εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις», προειδοποιεί το ΔΝΤ.
Ανησυχία για το ευρωπαϊκό ιδεώδες
Πέρα από την περίπτωση της Βρετανίας, το ΔΝΤ εκφράζει ανησυχίες για την αποδυνάμωση του ευρωπαϊκού ιδεώδους με φόντο τη μεταναστευτική κρίση και το κλείσιμο των συνόρων. «Η πολιτική ομοφωνία που στο παρελθόν στήριζε το ευρωπαϊκό σχέδιο βρίσκεται σε φάση αποσύνθεσης», είπε ο Όμπστφελντ.

Το επτασφράγιστο μυστικό του Μαξίμου κρύβεται στην Ιταλία 
Έτσι λοιπόν αυτό που που γνωρίζουν στο Μαξίμου και ψάχνουν τρόπους για να το αξιοποιήσουν κατάλληλα είναι ότι στην Ιταλία τον Σεπτέμβρη ετοιμάζεται ένας ακόμα μπελάς για την καταρρέουσα ΕΕ.Ένα ακόμα δημοψήφισμα που θα κρίνει την παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ και την ΕΕ.
Και φυσικά, η χθεσινή ιστορική απόφαση της Ιταλίας για δημοψήφισμα τον Οκτώβριο για την συνταγματική μεταρρύθμιση, περνάει πλέον στα ψιλά…  
spirospero
loading...
 
Top